Een van de vele hoogtepunten van een reis naar Zuid Afrika is de safari. Er zijn heel veel wildparken verspreid door het land waar je wild kunt zien. Het meest bekende wildpark is het Kruger National Park aan de oostzijde van Zuid Afrika. Dit park, zo’n 350 km. lang, biedt overnachtingsmogelijkheden op elk niveau. Van zeer eenvoudige tenten en rondavels tot zeer luxe lodges in privé concessies.
Deze populaire bestemming wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht op zoek naar de Big 5.
Hluwehluwe Umfolosi in Kwazulu Natal is in combinatie met een bezoek aan het St. Lucia Wetlandpark zeker de moeite waard. Hluwehluwe Umfolosi is het op drie na grootste park van het land en heeft prachtige glooiende heuvels, acaciawouden en rivieren met palmbomen erlangs. Ook hier vind je de Big 5, leeuw, luipaard, buffel, neushoorn en olifant. Het St. Lucia Wetlandpark bevindt zich aan de oostkust van Zuid Afrika. Dit bijzondere gebied bestaat uit een aantal ecosystemen, bossen, bergen, zandvlakten, grasland en grenst aan de Indische oceaan. Je kunt hier snorkelen bij de koraalriffen, diepzeeduiken bij Sodwana Bay, een boot huren om walvissen van dichtbij te bekijken of gaan vissen op zee. Het dorpje St. Lucia heeft veel guesthouses en bed & breakfastadressen. Er zijn goede gidsen beschikbaar voor een tour naar de parken in de omgeving of om in het seizoen de broedende Karet- en Lederschildpad te bekijken.
Ten noord westen van Johannesburg liggen de Waterbergen. In dit natuurgebied zijn twee grote wildparken. In het noorden ligt Welgevonden met een tientallen game lodges en partikuliere huizen. In het zuiden ligt Marakele waarvan een gedeelte Nationaal Park is. Overnachten is mogelijk in een van de tenten in het Nationale Park of in een luxe tent in de privé concessie.
Meer westelijk, aan de grens met Botswana, ligt Madikwe. Een wildpark van 75.000 ha. met een groot aantal luxe lodges. Ook hier is de big 5 te zien, de olifant, buffel, leeuw, neushoorn en luipaard maar ook wilde honden en hyena’s.  De ranger van de Lodge neemt u bij zonsopgang en zonsondergang mee in zijn Jeep om het wild te gaan bekijken. Na een borrel in de bush volgt een heerlijk diner waar zeker nog nagepraat zal worden over de gespotte dieren van die dag.